Nya Ord

Det finns en fantastisk mängd nya begrepp i den här odlingsvärlden. Jag har två bekymmer med dem. Det ena är att alls förstå dem och det andra är att lista ut vad det betyder översatt till plantering i kruka.

”När jorden reder sig” – Det är då det är dags att så eller ibland plantera ut. Jag har listat ut att det är när jorden känns bra att bearbeta efter att tjälen har gått. Men vad innebär ”känns bra att bearbeta”? Och vad översätter man detta med för krukodling? Att temperaturen i krukan inte kommer att dyka för mycket? Att den håller sig på 5-10 grader som minst? Så här skriver en skribent på alternativt.nu ”Det känns och syns. Inte för torrt, inte för blött. Inte för hårt utan ”lagom”. Jorden behöver också en viss värme. Många grönsaker behöver bara 4-8 grader medan t ex bönor och gurka vill ha 12-15 grader.”

”Avhärdade” – Den tror jag att jag förstått. Vänja växten vid utelivet om den är förkultiverad. Det görs genom att bära ut den på morgnarna och bära in den på kvällarna.

Mindre konstigt är väl ”Förkultivera”, som helt enkelt betyder att man sår inomhus och låter plantan växa till sig i värmen innan den planteras ut.

Jag ville testa grobarheten hos mina vaxbönor, den var inte världsbäst, men en böna grodde och den hade jag inte hjärta att kasta. Den får en chans trotts den för tidiga början. Nu bor den bland tomaterna. Smått kamouflerad.

En böna bland tomaterna

En böna bland tomaterna

3 tankar om “Nya Ord

  1. En kruka inomhus är alltid redan redd så att säga. Annars reder jorden sig oftast på friland, på en balkong skulle jag gå på att sista risken för frost är över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s